محدودیت های استفاده از پوشش روی بر روی فولاد

روی را نباید بر روی قطعات حساس فولادی که به دما های (500 درجه فارنهایت) ، 260 درجه سانتی گراد یا بالاتر می رسند بکار برد زیرا روی می تواند به داخل مرزدانه ها نفوذ کرده و باعث ترد شدن فولاد گردد. پوشش های روی هنگام قرار گیری در معرض محیط های دریایی یا گرمسیر می توانند محصولات خوردگی حجیمی ایجاد کنند و از این پوشش نباید در مواردی که محصولات خوردگی باعث چسبندگی شده و از کار دستگاه هایی که دارای قطعات متحرک هستند جلوگیری می کنند استفاده نمود

در اتمسفر های بسته که امکان تجمع رطوبت وجود دارد و در جایی که بخارات آلی حاوی هالوژن می توانند انباشته گردند امکان خورده شدن سریع روی وجود دارد

آبکاری روی سیانوری

فلز روی نسبت به چدن و فولاد حالت آندی دارد بنابر این هنگامی که به صورت پوشش هایی به ضخامت حدودی 153~ 7میکرون روی قطعات اعمال می شود

حفاظت بیشتری را در مقایسه با نیکل و سایر پوشش کاتدی با ضخامت مشابه ایجاد می کند.در محیط های دریایی پوشش کادمیوم بهتر از روی عمل می کند.

هنگامی که هدف اصلی حفاظت در مقابل خوردگی اتمسفری و یا فضای سرپوشیده باشد ترجیحا از فلز روی برای پوشش دادن قطعات فولادی و چدنی استفاده می شود زیرا این فلز نسبتا ارزان بوده و پوشش دادن آن از طریق روش های مداوم مخزنی و بشکه ای به راحتی امکان پذیر است.

درصورتیکه عملیات تکمیلی روی پوشش روی انجام نشود در مجاورت هوا به تدریج خاکستری تیره  می شود

گاهی اوقات پوشش روی براق که متعاقبا بر روی آن لایه ای از لاک شفاف داده شده یا کروماته گردیده و یا هردو به عنوان پوشش تزئینی مورد استفاده قرار می گیرد . گرچه چنین پوششی در مقایسه با پوشش های ضخیم نیکل – کرم از دوام کمتری برخوردار است اما در بسیاری موارد نسبت به پوشش های نازک نیکل –کرم مقاومت بهتری در مقابل خوردگی داشته و در عین حال بسیار ارزانتر است.

 حمام های آبکاری روی

آبکاری معمولی روی در حمام های کاملا متفاوتی انجام می گیرد که عمده ترین آنها عبارتند از حمام های سیانیدی.حمام های قلیایی غیر سیانیدی و حمام های اسیدی کلریدی.

امروزه آبکاری روی براق در حمام های اسیدی کلریدی نسبت به روش های دیگر از پیشرفت چشمگیری برخوردار است.

 اگر چه بعضی از عملیات ازقبیل چربی گیری قبل از آبکاری و کروماته کردن پوشش پس از آبکاری در کلیه فرآیند ها مشترک می باشد اما خود حمام ها تفاوت های زیادی دارند.

 حمام های روی سیانوری

حمام های روی سیانوری براق را میتوان بر اساس میزان سیانید آن ها به چهار گروه کلی تقسیم نمود.

الف – حمام های روی سیانوری استاندارد

ب – حمام های سیانید متوسط یا نیمه سیانید

ج – حمام های کم سیانید

د – حمام های میکرو سیانید روی

اغلب حمام های سیانید از سیانید روی . سیانید سدیم. هیدرو کسید سدیم ویا از کنستانتره های اختصاصی تهیه میگردند.

به منظور رسوب دادن فلزات سنگین نظیر سرب و کادمیوم کع به صورت ناخالص درآند وجود دارند و وارد حمام می شوند پلی سولفید و یا تتراسولفید سدیم با نام معمول خالص کننده روی در حمام های استاندارد و نیمه سیانید و بعضی مواقع در حمام های کم سیانید مورد استفاده قرار میگیرد .

در پیج اینستاگرام ما فرآیند آبکاری در کارخانه متحد پرچ را تماشا کنید

 ” فرآیند آبکاری